Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Vrij rijden met de trein van uw keuze
Natuurlijk wilt u niet alleen rijden volgens vaste scenario's. Om dit mogelijk te maken heeft elke route ook een "Free Play" scenario waarin u vrij uw gang kunt gaan. In elk "Free Play" scenario zijn een paar standaard treinen aanwezig welke u kunt gebruiken, maar vanzelfsprekend wilt u ook rijden met andere treinen. In deze handleiding leest u hoe u met een trein van uw keuze kunt rijden op een route van uw keuze.
 1. Start Rail Simulator en klik vervolgens op "Routes".

 2. Selecteer de route waarop u wilt gaan rijden en kies vervolgens de optie "Free Play" (afbeelding 1). De gekozen route zal nu worden geladen wat afhankelijk van uw computer enige tijd kan duren. Zodra de route geladen is ziet u een beeld als in afbeelding 2.

Afbeelding 1


Afbeelding 2
 1. Ga naar het punt in de route waar u wilt beginnen met rijden. Dit doet u door met de muisaanwijzer over het venster met "Long" en "Lat" te bewegen, zodat het venster uitschuift als in afbeelding 2. Vervolgens klikt in dit venster u op het pictogram dat in afbeelding 3 staat. Als u nu met de muisaanwijzer naar de rechterkant van het scherm gaat komt het rechter menu uit afbeelding 4 tevoorschijn. In dit menu kunt u een plaats kiezen waarna u de waarden bij "Long" en "Lat" ziet veranderen. Bevestig vervolgens met de pijl uit het bovenste navigatie menu (afbeelding 2) om naar deze plaats te gaan.

Afbeelding 3


Afbeelding 4
 1. Op plaats van vertrek aangekomen beweegt u de muisaanwijzer naar de onderkant van het scherm, zodat het menu uit afbeelding 5 naar voren schuift. Klik in dit venster op de wereldbol om de Route Editor te openen.

Afbeelding 5
 1. Zodra u op de wereldbol heeft geklikt wordt de Route Editor gestart en veranderd het beeld als in afbeelding 6. Kijk nu in de rechter onderhoek of het slotje geopend is. Als het slotje gesloten is klikt u er met de muis op waarna er een venster met de titel "Track unlock selected" verschijnt. Bevestig dit venster met "Ok", zodat u de route kunt bewerken. Wees nu wel voorzichtig aangezien wijzigingen in de route invloed hebben op de scenario's.

Afbeelding 6
 1. In afbeelding 6 ziet u aan de linkerzijde van uw scherm die gedeeltelijk verscholen menu's. Ga nu met de muisaanwijzer over het bovenste "Toolbox" menu en klik op het pictogram van een trein. Als u wordt gevraagd de route op te slaan kunt u dit doen. De daarop volgende waarschuwing kunt u met "Yes" bevestigen. Zodra u dit gedaan heeft moet u even wachten terwijl de route opnieuw wordt geladen.

 2. Ga nu met de muisaanwijzer naar het middelste menu aan de linkerzijde van uw scherm. In dit menu (afbeelding 7) kunt u onder de eerste twee pictogrammen het beschikbare materieel vinden. Het eerste pictogram geeft alle locomotieven en het tweede pictogram alle wagens en rijtuigen.

Afbeelding 7
 1. Selecteer nu in het menu uit stap 7 de locomotief waarmee u wilt gaan rijden. Zodra u vervolgens met de muisaanwijzer buiten dit menu komt zult u zien dat de gekozen locomotief de muisaanwijzer volgt. Als u nu ergens op een spoor klikt met de muis zal deze locomotief daar geplaatst (afbeelding 8) worden.

Afbeelding 8
 1. Volgens de in stap 8 beschreven procedure kunt u nu uw trein gaan samenstellen door rijtuigen en wagens op het spoor te plaatsen. Door deze tegen een reeds op het spoor staand materieel te plaatsen zullen ze worden aangekoppeld. Als u het leuk vindt kunt u volgens deze procedure ook extra materieel plaatsen waarmee u later kunt rangeren.

 2. Na het plaatsen van de treinen moet u nog een machinist plaatsen op uw locomotief. Ga hier voor naar het bovenste menu aan de linkerzijde en klik op het pictogram van een machinist. Dit is het laatste pictogram in dit menu. Vervolgens klikt u op de locomotief waarmee u wilt rijden om hier een machinist in te plaatsen. Als dit gelukt is komt er boven de locomotief een machinist pictogram (zie afbeelding 9). Eventueel kunt u ook op andere locomotieven nog een machinist plaatsen, zodat u onderweg kunt overstappen op een andere lok met de "Train Jump" functie.

Afbeelding 9
 1. Als u alle treinen heeft geplaatst klikt u op de gele pijl rechtsonder in beeld. Sla de wijzigingen in het scenario op. Nadat u de wijzigingen heeft opgeslagen zal het "Free Play" scenario worden geladen met de zojuist toegevoegde treinen.
Als u nu met één van de zojuist toegevoegde treinen wilt gaan rijden klikt u zoals gebruikelijk op de locomotief waar u mee wil gaan rijden en u volgt nu de normale procedures. De treinen die u op deze wijze heeft toegevoegd blijven in het "Free Play" scenario aanwezig tot u deze expliciet verwijderd. U kunt dus een volgende keer weer met dezelfde treinen rijden.