Deze website maakt onderdeel uit van het historische archief van SGSP.nl. Kijk op www.sgsp.nl voor een overzicht van ons actuele aanbod.
 Deze historische website wordt niet langer bijgewerkt met actuele onderwerpen of aangepast aan moderne technische eisen.
Basishandleiding Rail Simulator
In deze basishandleiding voor Rail Simulator kunt u lezen hoe u Rail Simulator moet installeren. Daarnaast worden in deze handleiding de basis functionaliteiten van Rail Simulator besproken die benodigd zijn om met een trein te kunnen rijden.

Rail Simulator installeren
Voordat u van Rail Simulator gebruik kunt maken moet u Rail Simulator eerst op uw computer installeren. Volg onderstaande stappen om Rail Simulator op uw computer te installeren.
 1. Stop de Rail Simulator DVD in uw computer. Het installatiescherm (afbeelding 1) zal nu automatisch worden gestart. Als dit niet automatisch gebeurd moet u dit handmatig doen via "Deze Computer".

Afbeelding 1
 1. Volg nu de aanwijzingen op het scherm om Rail Simulator te installeren.
Rail Simulator draaien
Nu Rail Simulator correct op uw computer is geÔnstalleerd kunt u gaan beginnen met Rail Simulator. Volg onderstaande stappen om uw eerste treinrit met Rail Simulator te maken.
 1. Start Rail Simulator vanuit het menu "Start" van Windows. Standaard is Rail Simulator te vinden onder "Alle Programma's > Rail Simulator". Het laden kan even duren.

 2. U bent nu aangekomen in het beginscherm van Rail Simulator (afbeelding 2). Kies hier voor "Options" om in het "Options" menu (afbeelding 3) te komen.

Afbeelding 2


Afbeelding 3
 1. In het "Options" menu (afbeelding 3) kiest u "Gameplay" om naar het scherm uit afbeelding 4 te gaan.

Afbeelding 4
 1. Selecteer in het scherm uit afbeelding 4 de optie "Intermediate" of "Expert" voor een meer realistische bediening. Bevestig de wijzigingen met "OK". Vervolgens komt u weer terug in het "Options" menu van afbeelding 3.

 2. Klik nu in het "Options" menu (afbeelding 3) op de pijl linksboven in het scherm om terug te keren naar het beginscherm van Rail Simulator (afbeelding 2) en kies vervolgens in het beginscherm de optie "Routes" om een route te selecteren.

 3. U komt nu terecht in het scherm "Routes". In dit scherm (afbeelding 5) kunt u onder "Route" een route selecteren. Als u nu de optie "Free Play" onderin het scherm kiest zal de route worden geladen waarna u er vrij op kunt rond rijden. Zie de handleiding "Vrij rijden" voor meer informatie over het kiezen van de eventueel benodigde treinen. Als u een scenario wilt spelen kiest u hier in plaats van de optie "Free Play" de optie "Scenario".

Afbeelding 5
 1. Als u gedurende stap 6 heeft gekozen om een scenario te kiezen krijgt u het scherm uit afbeelding 6 te zien. In dit scherm kiest u onder "Scenario" het scenario dat u wilt spelen. Bevestig vervolgens door op "Play" te klikken om het gekozen scenario te laden.

Afbeelding 6
 1. Nadat u de "Free Play" of "Play" heeft aangeklikt in de voorgaande stappen zal Rail Simulator de route laden. Het laden kan even duren. Als de route eenmaal geladen is krijgt u een scherm als in afbeelding 7 respectievelijk 8 te zien.

Afbeelding 7


Afbeelding 8
 1. Als u een sceneraio heeft gestart kunt u nu de scenariobriefing die in het scherm in afbeelding 8 te zien is lezen en vervolgens wegklikken.

 2. Klik nu met de muis op de trein waarmee u wilt of moet rijden en druk op de toets "1" om in de cabine (afbeelding 9) plaats te nemen.

Afbeelding 9

Rail Simulator is nu gereed om met de trein te gaan rijden. Hieronder vindt u een overzicht van de basis besturingselementen van Rail Simulator.

Besturingselementen Rail Simulator
Tijdens het rijden met een trein binnen Rail Simulator zult u het scherm uit afbeelding 9 voor u zien. In afbeelding 10 en 11 worden de belangrijkste elementen met nummers aangegeven. Voor elk nummer wordt hieronder uitgelegd wat de betekenis is. In Rail Simulator is elke cabine anders vormgegeven, maar de basis elementen zult u in elke cabine terug vinden.


Afbeelding 10


Afbeelding 11

 1. Snelheidsmeter. Afhankelijk van de trein wordt de snelheid aangegeven in kilometer per uur of mijl per uur.
 2. Luchtdrukmeter van de remleiding.
 3. Noodrem.
 4. Tractieschakelaar.
 5. Remhandel van de treinrem.
 6. Rijrichtingschakelaar.
 7. Kwiteerknop beveiliging
 8. Claxon.
Nu u weet waarvoor de belangrijkste elementen op u scherm dienen wordt het tijd om te weten hoe u een trein kunt besturen in Rail Simulator. Hieronder volgen de belangrijkste toetsen en hun functies.

P = Stroomafnemer omhoog/omlaag
Z = Locomotief starten/stoppen
W = Rijrichting vooruit
S = Rijrichting achteruit
A = Verhoog tractie (bij gecombineerde bediening ook de remmen lossen)
D = Verminder tractie (bij gecombineerde bediening ook remmen)
` = Verhoog remkracht treinrem (` zit onder ESC)
; = Verminder remkracht treinrem
"> = Verhoog remkracht locomotiefrem (alleen bepaalde treinen)
[ = Verminder remkracht locomotiefrem (alleen bepaalde treinen)
Backspace = Noodrem
H = Verhoog frontverlichting
Shift + H = Verminder frontverlichting
Spatie = Claxon
1 = Cabinezicht

Met het overzicht van de belangrijkste toetsen van Rail Simulator bent u aan het einde gekomen van deze handleiding en kunt u daadwerkelijk beginnen aan uw eerste treinrit in Rail Simulator.